Pisco je pálenka ze zkvašené hroznové šťávy, jež se vyrábí v Peru a Chile. Konkrétně v jedné z pěti peruánských pobřežních oblastí – Ica, Lima, Arequipa, Moquegua nebo Tacna – nebo v chilských údolích Copiapó, Huasco, Elqui, Limarí nebo Choapa. Obě…
Pisco je pálenka ze zkvašené hroznové šťávy, jež se vyrábí v Peru a Chile. Konkrétně v jedné z pěti peruánských pobřežních oblastí – Ica, Lima, Arequipa, Moquegua nebo Tacna – nebo v chilských údolích Copiapó, Huasco, Elqui, Limarí nebo Choapa. Obě země si činí nárok na prvenství a považují pisco za svůj vynález.
Podle peruánských zákonů lze použít pouze určité odrůdy hroznů, které se následně fermentují na víno a poté jednou destilují. Dále pisco musí zrát minimálně tři měsíce v nádobách, které nemohou nijak změnit jeho chuť. Například v měděných, z nerezové oceli nebo skleněných. Dřevo naopak není povoleno. Peruánské pisco se musí stáčet přímo po zrání, bez jakýchkoli přísad nebo ředění vodou.
V Chile jsou pravidla o něco volnější: pisco může zrát v dubových sudech (obvykle z amerického, francouzského nebo chilského dřeva raulí), může se používat až 14 různých druhů hroznů a může se destilovat vícekrát.
HISTORIE PISCA
Původ pisca sahá do 16. století, kdy na území Jižní Ameriky dorazili španělští conquistadoři a mimo jiné zde začali pěstovat vinnou révu. Z hroznů se přitom vyrábělo nejen víno, ale také hroznová pálenka, která vešla ve známost jako pisco.
Tradují se dva příběhy, jak destilát přišel ke svému názvu. Jeden odkazuje na slovo pisqu označující ptáka, který se vyskytuje v oblasti údolí Ica v Peru. Právě zde Španělé vysázeli první keře révy vinné. Druhý odkazuje ke stejnojmennému přístavu v peruánském městě Santa María, který se stal důležitou křižovatkou pro distribuci pálenky nejen po celém Peru, ale i do dalších zemí.
DRUHY PISCA
PURO
Pisco vyráběné pouze z jedné odrůdy hroznů, nejčastěji z odrůdy Quebranta, Mollar či Negra Crillola. Používají se také aromatické odrůdy jako Moscatel, Albilla, Torontel nebo Italia. Takové pisco se někdy označuje jako Aromatico.
ACHOLADO
Pisco vyrobené ze směsi různých odrůd hroznů.
MOSTO VERDE
Vzácný druh pisca; destilace probíhá z částečně fermentovaného vinného moštu před dokončením samotného procesu fermentace.